Liefhebbers

REGULIERE COMPETITIE

Het hele jaar door worden er boksmeetings georganiseerd binnen ons werkgebied (met liefhebberskampen en elite-kampen). In de zomermaanden Juli en Augustus is er een tijdelijke stopperiode voorzien.

In totaal vonden 35 meetings plaats in 2015 onder de goedkeuring van de Vlaamse Boksliga. Daarin werden 325 liefhebberskampen en 82 elitekampen bevochten. De wedstrijden worden gebokst op boksavonden en/of tornooien. 1x per jaar organiseert de federatie het Vlaams kampioenschap, de Vlaamse kampioenen gaan vervolgens naar het Belgisch kampioenschap, waar ze uitkomen tegen de Waalse kampioenen.  

De liefhebbersboksers (amateurs) worden onderverdeeld in verschillende categorieën, dit naargelang de leeftijd (senior, junior, cadet of aspirant) en volgens het gewicht (verschillende gewichtscategorieën). Vanaf cadet mogen de boksers officiële wedstrijden boksen in de reguliere competitie.

De VBL wilt streeft een zo  breed mogelijk publiek een vorm van competitie aan te bieden op zijn of haar niveau. Zo kan de recreatieve bokser, aangesloten aan de VBL met een recreanten licentie, meedoen aan recreantentoernooien en eventueel ook aan een interregionale toernooi (IRM-NO). Voor de recreatieve boksers die willen doorgroeien kunnen zich inschrijven voor IRM (IRMO), om dan vervolgens door te groeien naar de interclubs en dan de overgang te maken tot de reguliere competitie. Elke categorie is een volwaardige competitie op zich met een aangepaste reglement en toelatingsvoorwaarde. Zodoende hopen wij elk niveau kwalitatief te houden met een hoge mate aan competitiviteit. Voor de interclubs en reguliere competitie dient een aangepaste licentie via de VBL aangevraagd te worden.

Om als bokser te participeren aan de reguliere competitie dient de desbetreffende persoon een licentie aanvragen voor competitief bokser en te voldoen aan de medische voorwaarde na een groot en/of klein onderzoek bij een VBL erkende arts.

Om als bokser te participeren aan de reguliere competitie dient de desbetreffende persoon een licentie aan te vragen voor competitief bokser en te voldoen aan de medische voorwaarde na een groot en/of klein onderzoek bij een VBL erkende arts.

Vlaamse en Belgische Kampioenschappen

De VBL wilt haar leden voorzien van  activiteiten waar de bokser op een veilige en verantwoorde manier hun vaardigheden kunnen meten en de fysieke gezondheid kunnen bevorderen middels sportparticipatie.  Activiteiten die de ontwikkeling van de individuele vaardigheden bevorderen , sportiviteit stimuleren en een fairplay spirit verspreiden . Middels de sponsors van de VBL, de inrichters en de raad van bestuur is de VBL hierin geslaagd door de organisatie van de Vlaams kampioenschappen en het blijft haar bijdrage hierin jaar op jaar leveren.  De Vlaamse Boks Liga organiseert al Jaren achter elkaar in samenwerking met verschillende partners de Vlaamse en Belgische kampioenschappen en deze worden erkend als  een vaste waarde binnen de bokswerking waar zo goed als alle clubs aan participeren. Een competitie voor alle niveaus en gewichtsklasse, die het per categorie en niveau tegen elkaar opnemen om de begeerde nationale titel te bemachtigen.

De Vlaamse kampioenschappen geven de boksers de kans om hun vaardigheden te kunnen tentoonstellen en te meten tegen de beste bokser van Vlaanderen en het hoofdstedelijke gewest, waarbij ze een groot spektakel voorzien aan de vele toeschouwers!

Vlaams Kampioenschap VBL

Voor de amateur-boksers wordt er 1 maal per jaar de Belgische Kampioenschappen georganiseerd.  Hierbij draagt de Vlaamse Boks Liga ook zijn steentje bij. Zij staan in voor de organisatie van de Kampioenschappen van de Vlaamse Boks Liga.  Er worden extra meetings voorzien, waarbij boksers van dezelfde leeftijdscategorie en gewichtscategorie het opnemen tegen elkaar. De winnaar gaat telkens door naar de volgende ronde (afvalrace), tot uiteindelijk de beste overschiet en kampioen van de Vlaamse Boks Liga wordt.  De Vlaamse kampioenen gaan vervolgens naar het Belgisch kampioenschap, waar ze uitkomen tegen de Waalse kampioenen en het opnemen voor de Belgische titel.

Wie kan meedoen?

Elke lid aangesloten bij de VBL kan zich inschrijven indien hij of zij in het bezit is van een geldig competitieve bokslicentie, voldoet aan de medische voorwaardes, zich formeel heeft ingeschreven middels een inschrijvingsformulier en een waarborg heeft overgeschreven.

Vlaams Kampioenschappen VBL

Geldig competitief bokslicentie
Medische onderzoeken
Inschrijvingsformulier
Waarborg

Voorwaarden Vlaams Kampioenschappen

Inschrijven VBL Liefhebberskampioenschap

Reglementen Vlaams Kampioenschap